- Vadreceptek
- Vadételek
- Vadhús készítmények
- Vadas Specialítások
Kezdőlap     Küldj receptet     Itt tegyél kedvenceid közé !    Partnereink     Keresés a honlapon
Támogatóink:  Nem sikerült kiválasztani az adatbázist!
Untitled Document
Vadhúsból készült levesek

Mikszáth Kálmán palócz levese

Hozzávalók:

Hozzávalók (4személyre): 75 dkg ürücomb, vagy lapocka30 dkg burgonya40 dkg zöldbab 25 dkg vöröshagyma2,5 dl tejföl 1 dkg pirospaprika1 kis gerezd fokhagymafél babérlevélköménysó, borsbabérlevél1 kávéskanál lisztházi sertészsír(étolaj) 1 csokor kapor (vagy szárított kaporlevél)

Elkészítés módja:

1.) A húst megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összedaraboljuk.
2.) Az apróra vágott hagymát zsírban (étolajban), üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzről és összekeverjük a pirospaprikával.
3.) Felöntjük kevés vízzel majd hozzáadjuk az ürühúst, és visszatesszük a tűzre.
4.) Sózzuk és fűszerezzük a szétzúzott köménymaggal fokhagymával és a babérlevéllel.
5.)Puhára pároljuk.
6.)A burgonyát a húshoz hasonló kockákra vágjuk, a zöldbabot úgy ahogy a főzelékhez szoktuk.
7.)Külön-külön sós vízben megfőzzük a babot, majd a burgonyát. Majd lével együtt hozzáöntjük a megpuhult húshoz, úgy hogy gulyásleves sűrűségű legyen és együtt felforraljuk.
8.) Lisztes habarást készítünk: a tejfölt elkeverjük egy kávéskanálnyi liszttel, a levesbe habarjuk.
9.) Néhány percnyi forralás után megszórjuk apróra vágott, friss kaporral).* Aki szereti csipetkét is tehet bele.

- Taksár Ferenc -

Fácánleves

Hozzávalók 6 személyre:

1 db fácán (kb. 1,5 kg),

A pácléhez:

1 tyúktojásnyi vöröshagyma, 1 mokkáskanál egész bors, fél-fél mokkáskanál zsálya és rozmaring, 2 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 l víz

A leveshez:

2 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa, 1 cikk karalábé, 1 szelet zellergumó, 1 db zöldpaprika, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 evokanál ételízesíto, 1 csipetnyi egész kömény, 1 mokkáskanál egész bors, 5 dkg levestészta (csiga vagy metélt)

Elokészítés:

A fácánt feldaraboljuk. A pácléhez valókat megtisztítjuk, a vöröshagymát 4-5 felé vágjuk, az egészet összeöntjük a vízzel. Beletesszük a húst, 2 napig pácoljuk.

Elkészítés:

A húsokat a páclébol kivéve fazékba tesszük, kb. 3 l vízzel felöntjük, felforraljuk. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. Ha felforrt a leves, a habját leszedjük, beletesszük a zöldségeket, hozzátesszük a Delikát ételízesítot és a fuszereket. Lassú tuzön puhára fozzük a húst. A levestésztát kifozzük, és a leveshez tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: 2 nap múlva
1 adag: 280 kcal

Fácánleves

Talán kicsit bonyolultnak hangzik, de még egy ilyen étel elkészítésétol sem kell megijedned. És családodat mi mással kápráztathatnád el jobban?
Hozzávalók
1500 g fácán, 150 g sárgarépa, 150 g petrezselyemgyökér, 80 g zellergumó, 50 g vöröshagyma, 100 g kelkáposzta, 50 g gomba, 100 g kelvirág, 2 gerezd fokhagyma, 120 g levestészta, 1 csomag petrezselyemzöld, egész bors, só, ízlés szerint gyömbér, borókabogyó
Elkészítése
Az elokészítés során leírt módon a fácánt elokészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük foni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyult habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen fozzük. Közben forrásban lévo sós vízben fozzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tuzrol levesszük, "pihentetjük", kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merokanállal merve, leves szuron átszurjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Tárkonyos szarvas leves cipóban

Hozzávalók:
1 kg csontos szarvashús (legjobb a nyakrész). A hús ebből 60-65 dkg legyen.
1-1,5 dl étolaj, 2-3 közepes szál sárgarépa, 1 közepes szál petrezselyem, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg friss rókagomba (Lehet helyettesíteni laskagombával), 2 evőkanál liszt, 2-3 teáskanál szárított tárkony, fehérbors, só, 2 babérlevél, 1-2 evőkanál tárkonyos borecet, 1 karika citrom, 2 dl tejföl, 1 db 25 dkg-os leves cipó személyenként, 1 vékony karika citrom, 1 kis zöld tárkony a tálaláshoz.

Elkészítése:
A húst alaposan megtisztítjuk a hártyától, kicsontozzuk, 2 cm-es kockára vágjuk. A csontokat 3-4 cm-es darabokra fűrészeljük. A húst és csontot hidegvízben áztatjuk, 4-5-ször öblítjük. A kockára vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett húst, kockára vágott sárgarépát, petrezselymet. Ahhoz, hogy a hús ne ragadjon, le a bogrács aljára a csontokat tegyük alulra és arra a húst. Az egészet szórjuk meg a liszttel. Lassú tűzön főzzük, hogy a hús kiengedje a levét. Közben a bogrács mozgatásával keverjük. Kanalat ne használjunk. Amikor a hús felengedte a levét (kb. 10 percnyi pirítás után) tegyünk bele citromkarikát, kevés tárkonyt, 1-2 evőkanál tárkonyos borecetet, sót, borsot, apróra vágott fokhagymát. Vízzel öntsük fel, hogy az egészet ellepje. Addig főzzük lassú tűzön, amíg a csontról le nem válik a hús. ( Ez szarvasborjú esetében kb. 50 perc).
Amikor majdnem kész adjuk hozzá a zöldborsót, gombát, a maradék tárkonyt.
Amikor készre főtt vegyük ki a csontokat és az egészet véglegesen ízesítsük be sóval, borecettel. Ezt követően tejfölös habarással sűrítjük.
Amíg fő a leves a tálaláshoz készítsük elő a cipót. Vágjuk le a tetejét és a cipóbelet kézzel egyenletesen vegyük ki. A „kibelezett” cipók szélét vonjuk be alufóliával és belsejüket a tűz felé fordítva állítsuk fel a tűzhelyre. ( Vagy tegyük 140-160 fokos sütőbe) ezzel megpirítjuk a cipó belsejét és az nem fog a levestől elázni.
Tálalás: Cipóban tálaljuk, citrom karikával, zöld tárkonnyal díszítsük.

elektromos cigaretta

elektromos cigaretta
Pszichiáter              top5 ujdonságok, top5shop termékek, top5 termék      Szociális otthonok