- Vadreceptek
- Vadételek
- Vadhús készítmények
- Vadas Specialítások
Kezdőlap     Küldj receptet     Itt tegyél kedvenceid közé !    Partnereink     Keresés a honlapon
Támogatóink:  Nem sikerült kiválasztani az adatbázist!
Untitled Document
Szarvas vadasan, mártásban, szósszal, öntettel

Szarvashús barna mártalékban vérrel

Hozzávalók:
2000 g szarvashús csonttal, 80 g zsír, só, egész bors, ecet, kakukkfu, fenyomag, 2 db babérlevél, 250 g vegyes zöldség, 50 g vöröshagyma, 50 g mogyoróhagyma, 4 dl vörösbor.
A mártáshoz:
100 g vaj, 80 g vöröshagyma, 50 g liszt, 200 g vér.
Elkészítése:
A szarvashúst jól megmossuk, zsírban minden oldalát elosütjük, és hozzáadva a fenti fuszereket, karikára vágott zöldségféléket, rövid lében pároljuk, mindig csak kevés vörösbort adva alá. Ha megpuhult, a húst levébol kiszedjük, kicsontozzuk és egyforma darabokra vágjuk. A visszamaradt zöldségeket felöntjük egy liter húslével (vagy vízzel), hozzátesszük a csontokat és kb. fél óráig fozzük. Közben egy lábosban a vajat felmelegítjük, a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk benne, meghintjük liszttel, ezzel is rövid ideig pirítjuk, majd rászurjük a hús párolólevét. Jól kiforraljuk, lezsírozzuk, utoljára elkeverjük benne a vért, majd hozzátesszük a húst, és egy ideig együtt pároljuk még. Ha vért nem sikerül beszereznünk, 50 g helyett 100 g lisztet vegyünk.

Zsemlegombócot adhatunk hozzá.

Aszalt gyümölccsel töltött szarvas sült vörösboros mártással, fűszeres muffinnal
Az étel három részből áll:
1. Aszalt gyümölccsel töltött szarvas sült
2. Fűszeres muffin
3. Vörösboros mártás
Aszalt gyümölccsel töltött szarvas sült

Hozzávalók:
1 kg szavas comb, 15 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, cseresznye vagy szilva).,1 dl vörösbor, 4-5 szelet angol szalonna (bacon), só, őröl bors, 2-dl húslé, 1-2 dl étolaj
Elkészítése:
A kiáztatott, lecsöpögtetett húst megtisztítjuk a hártyáktól, levágjuk a nem oda illő húsrészeket. Szép szabályos formát alakítunk ki. Középmagasságban oldalról felvágjuk és kettéhajtjuk. Kívül, belül sóval őrölt borssal beszórjuk, félretesszük Az aszalt gyümölcsöt vörösborba 20-30 percre beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A kettényitott hús belsejét végig beterítjük a szalonnacsíkokkal, majd rárakjuk az aszalt gyümölcsöt. Én aszalt cseresznyét használtam. A hús felsőrészét visszahajtjuk és a vágást végig varjuk cérnával.
Olajjal kikent lábast felforrósítunk és a töltött húst minden oldalán, nagy lángon kérgesítjük, körbesütjük. A forgatáskor nem szabad megszúrni, villát használni, mert kifolyik az értékes húsnedv. Az így elősütött húst tepsibe tesszük, húslével meglocsoljuk és alufóliával lezárjuk. 160-180 fokos sütőben 45-50 percig pároljuk. Amikor a hús megpuhult levesszük a fóliát, és szép pirosra sütjük, közben locsolgatjuk a tepsiben lévő szafttal. Amikor a hús megsült kivesszük és hűlni hagyjuk.

Fűszeres muffin

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 kévés kanál só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál étolaj, 3-4 kakukkfű, 1 zeller zöldje, 1 rozmaring, 1 cs petrezselyemzöld,
majoranna ízlés szerint, 8 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2 db tojás, Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, simára eldolgozzuk. Sütés előtt a formát kivajazzuk, és a formákba töltjük. 130-150 fokon légkeveréssel kisütjük.
A kisült, 12 db muffint tálcára tesszük, hűlni hagyjuk, majd letakarjuk.
A zöld fűszerek helyettesíthetők szárított, őrölt változatukkal, azonban vigyázzunk, mert azok igen intenzívek többször kóstoljunk a fűszerek hozzáadásakor.

Vörös boros mártás

A mártás alapja barna, vagy más néven spanyol mártás.
Ez egy kicsit „macerás” étel, de megéri. Egy szarvas borjú elejtését követő feldolgozáskor sok csont is kikerül. Ezek egy része felhasználható levesnek, pörkölthöz. A kimaradt csöves lábszár és combcsontokból, valamint a szivacsos lapockacsontokból igen finom barnamártás készíthető, amit kiadagolva, lefagyasztva használhatunk fel különböző mártásokhoz.
Többféle recept található a barna, vagy spanyolmártás készítésére. Én több kipróbálását követően alakítottam ki a saját receptemet.

Hozzávalók:
1 kg vadcsont (lehet borjú-, ill. marhacsont), füstölt szalonnabőr, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 közepes szál sárgarépa, 2 közepes szál petrezselyem, 1 doboz paradicsompüré, 10-12 szem feketebors, 1-2 db babérlevél, 1 dl étolaj, 1 l csontlé (1-2 marhahúsleves kockából is készíthető), 1 dkg cukor, 8 dkg liszt, só, őrölt bors, kakukkfű, tárkony, 1-2 dl száraz vörösbor

Elkészítése: A csontokat 3-4 cm-es darabokra vágjuk és tepsibe téve sütőben megpirítjuk, hogy pörzsanyag keletkezzen. Az olajon karamelizáljuk a cukrot, majd rátesszük a szeletelt hagymát, sárgarépát, petrezselymet, szalonnabőrt, paradicsompürét. Az egészet megpirítjuk. Felengedjük a csontlével, majd fűszerezzük. Beletesszük a pirított csontokat és 4-5 órán át lassú tűzön főzzük. Időnként a tetejéről a zsírt leszedjük. Lassan főzzük, hogy csak gyöngyözzön. Közben lisztet serpenyőben pirítsuk le szárazon, majd a mártást ezzel sűrítjük. Jól kiforraljuk, hogy a liszt íze ne érezzen. A csontok eltávolítása után a mártást szűrőruhán átszűrjük. Kb. fél liter mennyiség lesz belőle. Egyszerre nagyobb mennyiséget készítek, amit kis adagokba kiszerelve lefagyasztok. Nagyon sok féle mártáshoz használható.
A barnamártást vörösborral hígítva, felforralva készítettem a sülthöz a vörösboros mártást.
Tálalás: A hús miután kihűlt könnyen vágható, szép, esztétikus 1 cm-es szeletekre.

És végül egy ráadás:
A combhús kialakítása, tisztítása során keletkezett nyesedéket ledarálva, kevés szójával lazítva fasírt készíthető belőle, amit szabadtűzön fűszerzett cukkínivel, sült krumplival készíthetünk el.

elektromos cigaretta

elektromos cigaretta
Pszichiáter              top5 ujdonságok, top5shop termékek, top5 termék      Szociális otthonok