- Vadreceptek
- Vadételek
- Vadhús készítmények
- Vadas Specialítások
Kezdőlap     Küldj receptet     Itt tegyél kedvenceid közé !    Partnereink     Keresés a honlapon
Támogatóink:  Nem sikerült kiválasztani az adatbázist!
Untitled Document
Fácán sütve, párolva

Fácánsült elzászi módra

Hozzávalók:
1 db fácán, 500 g savanyú káposzta, 150 g parasztkolbász, 100 g füstölt szalonna, 80 g vöröshagyma, 30 g zsír, 1 dl száraz fehér bor, só, orölt bors, majoránna
Elkészítése:
A megtisztított fácán belsejét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk morzsolt majoránnával, a mellét és a combokat megtuzdeljük a szalonna felébol vágott csíkokkal, lábait összekötjük és egy megfelelo nagyságú tuzálló tálba (cserépedénybe) téve, a bort aláöntve fedo alatt félig megpároljuk. Amíg a fácán párolódik, a finomra vágott vöröshagymát a zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát - ha szükséges, kissé mossuk át és csavarjuk ki - sózzuk, borsozzuk és fedo alatt félpuhára pároljuk. A fácánt, ha félig puha, kivesszük a párolóedénybol. Az edény aljára tesszük a káposzta felét, ráhelyezzük a megmaradt és összevágott szalonnát, a félig megpárolt fácánt, erre rakjuk a karikára vágott kolbászt és az egészet befedjük a káposzta másik felével. Lefedjük és elomelegített sütoben együtt készre sütjük. Tálaláskor a fácánt kivesszük, rövid ideig pihentetjük, feldaraboljuk. A felforrósított káposztát a tálra tesszük, rárakjuk a feldarabolt fácánt. Kiegészítoként adhatunk hozzá felmelegített - esetleg kaporral ízesített tejfölt, vagy éppen párolt rizst is.
Töltött fácán
Hozzávalók:
2-3 db fácán, 400 g borjúhús, só, orölt bors, majoránna, bazsalikom, 20 g vaj, 50 g mogyoróhagyma, 4 db tojás, 200 g füstölt marhanyelv, 200 g liba- (vagy csirke-) máj, 100 g szarvasgomba, 30 g pisztácia, 2 cl citromlé, 200 g füstölt szalonna. A fozoléhez: 250 g vegyes zöldség, 50 g vöröshagyma, 2 db babérlevél, só, egész bors, szegfuszeg.
Elkészítése:
A pihentetett fácánt szárazon, nagyon óvatosan, hogy borét fel ne szakítsuk, megtisztítjuk. A fácánt a hátára fordítjuk és borét a nyakától kiindulva, óvatosan lefejtjük. A fácánt ezután kicsontozzuk, a mellehúsát félretesszük. A visszamaradt fácánhúst, borjúhúst finomra ledaráljuk, sóval, borssal, kevés majoránnával, bazsalikommal, vajban párolt, finomra vágott hagymával ízesítjük, hozzáadjuk a felvert tojást és jól elkeverjük. Közben apró kockákra vágjuk a füstölt, fott marhanyelvet, a szárnyasmájat, a szarvasgombát, a pisztáciát, és hozzákeverjük a pástétommasszához. A fácán mellét felszeleteljük, kicsit kiverjük és a borére visszahelyezzük. Ezután a pástétomot rátesszük a melle húsra és az egészet a fácán borébe becsavarjuk, kevés citromlével bedörzsöljük, vékony szalonnaszeleteket fektetünk rá, majd vékony zsineggel körkörösen átkötjük. Beletesszük egy tiszta konyharuhába, és ismét átkötözzük. Ezután a fácán csontjaiból, aprólékjából és a fenti anyagokból elkészítjük a fozolevet. Ebben nagyon lassú tuzön a töltött fácánt megfozzük. Akkor elég puha, ha egy nagy tut beleszúrunk és azt könnyen kihúzhatjuk anélkül, hogy a fácánt felemelnénk. Levében hagyjuk kihulni, majd a lébol kivéve kissé lepréseljük. A ruhából kitekerve hutoben tároljuk, és vékonyra szeletelve, hidegen tesszük az asztalra. Aszpikkal díszítjük, melyhez a fozolevet felhasználhatjuk. Finom mártást vagy salátát adhatunk mellé.
Káposztás fácán (öreg állatból)
Hozzávalók:
1 nagy fácán, 3/4 kg savanyú (hordós) káposzta, 4 evokanál olaj vagy 6 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 pohár fehérbor, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 2 dl tejföl, só
Elkészítése:

A fácánt megtuzdeljük szalonnával, és a zsiradék felén a borral nagyon puhára megpároljuk. Közben egy másik edényben a maradék zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, meghintjük paprikával, és a káposztát beletéve nagyon kevés vízzel szintén puhára pároljuk. Végezetül a káposztát mély tuzálló tálba terítjük, tetejére fektetjük a puha fácánt, leöntjük a tejföllel, és a sütoben addig sütjük, míg a káposzta a tejfölt magába nem szívta, és a fácán szépen meg nem pirult. Ekkor a fácánt feldaraboljuk, és a káposzta tetejére rakva tálaljuk.

Fácánsült
Hozzávalók:
1 db fácán, 15 dkg füstölt szalonna, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 db alma, ízlés szerint só
Elkészítése:
A fácánt megtisztítjuk, alaposan megmossuk, különösen a belsejét. A fejét levágjuk, a lábát összekötjük. Hasüregét megsózzuk, beletesszük a megmosott almákat és a petrezselymet. A fácán mellét, combját szalonnával beborítjuk. Tepsibe tesszük a "madárkát", és kevés zsiradékon sütjük, majd kevés vizet hozzáadva megpároljuk. Lassan kell sütni, mert nehezen puhul. Szárnyasvágó ollóval daraboljuk a tálaláshoz. Köretként párolt gyümölcsöt kínálunk.
Vadászpecsenye
Hozzávalók:
4 db fácán vagy gyöngytyúk comb, 2 db mell, 4 dkg fokhagyma, fél tubus pirosarany vagy paprikakrém, 1 dkg törött bors, só, 5 dkg zsír, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 szem borókabogyó, 1 csipet kakukkfu, 1 dl bor, pirospaprika.
Elkészítése:
A megadott mennyiségu fokhagymából, paprikakrémbol, paradicsompürébol, a fuszerekkel ízesítve, suru mártást keverünk. (Készíthetjük úgy is, hogy egy kevés zsírban megpirítjuk a paradicsompürét, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi ízesíto anyagot és kevés borral forralással besurítjük.) A melleket és a combokat csontig bevagdaljuk, majd az így nyert nyílásokat megkenjük a mártással. Ezután átkötjük vagy hústuvel megtuzzük, forró zsírban megforgatjuk, majd kisebb lángon puhára pároljuk. A fenti mártással készíthetünk ugyanilyen módon sertéskarajt is egybesütve. Különleges rántott húst is készíthetünk úgy, hogy a mártással, melyhez egy kanál vegetát is keverünk elozo este, bekenjük a sertéshúsdarabokat; így pácoljuk egy éjszakán át, majd másnap szokásosan panírozva kirántjuk.
Almás fácánsült
Hozzávalók:
1 szép fácán, 10 dkg füstölt szalonna, 1/2 kg alma, 3 evokanál olaj vagy 2 dkg zsír vagy 5 dkg vaj, só, törött bors, (fehérbor)
Elkészítése:

A fácán mellét-combját gazdagon megtuzdeljük füstölt szalonnadarabkákkal, és a megforrósított zsiradékon körös-körül megpirítjuk. Kevés vizet (vagy fehérbort) öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. Mikor már majdnem puha, köré rakjuk a megtisztított, cikkekre vágott almát, és az egészet a sütoben szépen megpirítjuk, vigyázva, nehogy az alma megégjen.Burgonyapürét adunk hozzá.

elektromos cigaretta

elektromos cigaretta
Pszichiáter              top5 ujdonságok, top5shop termékek, top5 termék      Szociális otthonok